Sala gimnastyczna przy szkole podstawowej w Bystrzycy Górnej

Lokalizacja:

Bystrzyca Górna

Inwestor:

Gmina Świdnica

Kategoria:

obiekt użyteczności publicznej

Data projektu:

2011.12 - 2012.02

Powierzchnia użytkowa:

1 000 m2

Zakres prac:

koncepcja konkursowa

Celem projektu było zaprojektowanie nowoczesnej i w pełni funkcjonalnej, a przy tym ekonomicznej w budowie i eksploatacji, sali gimnastycznej dla niewielkiej szkoły wiejskiej, z uszanowaniem kontekstu miejsca i delikatnym wpisaniem się w otaczającą przyrodę. Atrakcyjna forma obiektu powinna umożliwiać uczniom z prowincji obcowanie ze współczesną architekturą najwyższej jakości, na równi z uczniami z wielkich miast.

Zaproponowaliśmy prostą architekturę, zunifikowaną zarówno w sensie formy jak i użytego materiału, zamykającą w sobie salę gimnastyczną wraz z niezbędnymi funkcjami towarzyszącymi. Stanowiące wielką wartość lokalizacji naturalne otoczenie prowadzi do zastosowania naturalnych materiałów elewacyjnych, takich jak proste listwy z naturalnego drewna, kojarzące się z pniami otaczających drzew. Dynamiczny kształt bryły z nieco asymetrycznym dwuspadowym dachem nawiązuje do architektury otaczających budynków oraz ukształtowania terenu – wzgórz stanowiących bezpośrednie tło szkoły.

Idea określona jako „dynamika lasu" polega na przyjęciu jako punkt wyjścia przestrzeni pośród otoczonej drzewami, ograniczonej ścianami z pni drzew wokół, tworzących swego rodzaju półprzepuszczalną przegrodę. Ta inspiracja doprowadziła do zastosowania na elewacji z listew z naturalnego drewna. Ich wielokrotne powtórzenie w nieregularnych płaszczyznach – podobnie jak powtarzające się pnie w leśnych drzew – tworzy charakter projektu. Drewniane ściany stają się otoczeniem nowo projektowanej funkcji, aż po zamykającą bryłę budynku nieregularną formę dachu. Elewacja stanowi swego rodzaju skórę, otaczającą przestrzeń wewnątrz sali za pomocą spiralnie wznoszących się pasm drewnianych listew, o różnych wysokościach i układzie. Jedno z pasm przechodzi w okna, zapewniające naturalne doświetlenie wnętrza światłem dziennym. Wnętrze sali podąża za tą ideą. Drewniane elementy wyposażenia, odkryta więźba dachowej o ciekawej, nieco asymetrycznej formie oraz widoczne przez okna w górze tło w postaci lasu sprawiają wrażenie przebywania pośród drzew.

Przyjęty sposób myślenia i zaproponowany w konsekwencji projekt poprzez swoistą wyrafinowaną prostotę, a jednocześnie dynamiczną formę z elewacją z listew z naturalnego drewna w idealny sposób komponuje się z otoczeniem i sąsiadującą ścianą lasu. W efekcie – nowoczesny, lecz ciepły i kameralny w swoim wyrazie budynek wychodzi naprzeciw młodym użytkownikom oraz wymaganiom stawianym współczesnej szkole jako miejscu rozwoju, zdobywania wiedzy i kształtowania postaw społecznych.





*LAB COOKIES

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

akceptuj