Rozbudowa kampusu Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu

Lokalizacja:

Wrocław, al. Jana Kochanowskiego i ul. Wojciecha z Brudzewa

Inwestor:

Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Kategoria:

przestrzeń publiczna / obiekt użyteczności publicznej

Data projektu:

2018.04-2018.10

Powierzchnia opracowania:

65 262 m2

Zakres opracowania:

koncepcja konkursowa - I miejsce

Projekt zakłada stworzenie atrakcyjnej przestrzeni o charakterze edukacyjno wypoczynkowo-rekreacyjnym. Idea stawia na wzmocnienie walorów krajobrazowo-przyrodniczych Ogrodu Roślin Leczniczych, wykreowanie atrakcyjnej przestrzeni publicznej służącej rekreacji, wypoczynkowi oraz uprawianiu sportów dla szerokiej grupy mieszkańców Wrocławia oraz przyjezdnych. Celem jest otworzenie założenia na miasto oraz stworzenie środowiska przyjaznego wszystkim użytkownikom, w różnych przedziałach wiekowych i o różnych statusach społecznych. Ponadto, proponowane rozwiązanie zagospodarowania przestrzeni, przez swoją formę i zróżnicowane funkcje, stanie się swego rodzaju lokalnym znakiem rozpoznawczym i wizytówką Uniwersytetu Medycznego, a także jedną z atrakcji turystycznych Wrocławia. Zależy nam, aby przestrzeń stała się swojego rodzaju oazą spokoju, gdzie można odciąć się i odpocząć od miejskiego chaosu. Idea projektu odwołuje się do tradycji medycyny dalekowschodniej, które przełożyliśmy na formę przestrzenną. Są to w szczególności reguła Pięciu Elementów (Pięciu Przemian) oraz teoria Trzech Sił Witalnych.

Elementem stanowiącym trzon projektu jest odtworzenie koryta Czarnej Wody, która stała się punktem wyjścia do koncepcji powiązań pomiędzy poszczególnymi strefami. Na jej podstawie powstał Szlak Czarnej Wody, którego przebieg rozpoczyna się w Ogrodzie Roślin Leczniczych. Przemierzając drogę wijącą się wśród roślin i pomników przyrody Czarną Ścieżką, odkrywamy tajemnice świata biologicznego oraz dowiadujemy się informacji na temat zastosowania rosnących tam ziół z pojawiających się na drodze info punktów. Ścieżka jest wyznacznikiem poruszania się po ogrodzie, ale i stanowi miejsce, na którym można usiąść i odpocząć. Początkiem (lub końcem) Czarnej Ścieżki jest Czarny Kryształ, czyli obiekt o rzeźbiarskiej formie, mieszczący punkt sprzedaży sadzonek oraz miejsce, przy którym można zaznać interakcji z przyrodą w Ogrodzie Sensorycznym. Idąc dalej wychodzimy na bulwar nad brzegiem Czarnej Wody, gdzie znajdują się przestrzenie do odpoczynku oraz rekreacji – schodkowe siedziska z hamakami zwisających nad wodą. Punktem docelowym jest Czarna Skała, czyli wielofunkcyjny obiekt sportowy, którego elewację stanowi wyeksponowana górska ścianka wspinaczkowa, zachęcająca do aktywnego udziału w kreowanej przestrzeni.

Przy kreowaniu układu funkcjonalno-przestrzennego uwzględniono relacje pomiędzy strefami, tak aby z jednej strony powstała spójna całość, ale z drugiej możliwa była realizacja poszczególnych stref niezależnie od siebie, jako odrębne etapy.





*LAB COOKIES

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

akceptuj