Schronisko dla bezdomnych zwierząt w Sopocie

Lokalizacja:

Sopot, ul. Jacka Malczewskiego

Inwestor:

Gmina Miasta Sopotu

Kategoria:

obiekt użyteczności publicznej

Data projektu:

2015.06 - 2015.08

Powierzchnia użytkowa:

1 242 m2

Zakres prac:

koncepcja konkursowa

Celem projektu było zaprojektowanie schroniska, które przede wszystkim służyłoby tymczasowo przebywającym w nim zwierzętom i zapewniało możliwie komfortowe dla nich warunki. Równocześnie powinno ono być nowoczesnym i atrakcyjnym obiektem architektonicznym, przełamującym stereotypy na temat tego typu instytucji, zachęcającym do odwiedzenia i rozbudzającym zainteresowanie kontaktem ze zwierzętami. Głównymi atutem zaproponowanej lokalizacji jest jej naturalny charakter, wyrażający się szczególnie poprzez położenie na zalesionych wzgórzach. Podkreślenie tego charakteru i wpisanie się w otoczenie było myślą przewodnią przyświecającą powstawaniu projektu.

Zaproponowaliśmy zabudowę w układzie tarasowym, która najlepiej wpisuje się w zadaną lokalizację. W pierwszej linii, na całej długości terenu i równolegle do ulicy, usytuowaliśmy budynek główny schroniska (administracja, weterynaria i funkcje komercyjne) oraz budynek kociarni. Są to funkcje niegenerujące uciążliwego hałasu, a maksymalnie wydłużona elewacja frontowa stanowi swoisty ekran akustyczny. Przed budynkiem głównym schroniska, po stronie wewnętrznej, znajduje się niewielki placyk. Stanowi on punkt centralny założenia, wprowadzający odwiedzających na teren schroniska i kierujący odwiedzających do stref, w których przebywają interesujące ich zwierzęta, a także po prostu atrakcyjną przestrzeń z platformami do siedzenia, odpowiednią dla krótkiego relaksu czy oczekiwania ze zwierzęciem. W drugiej linii znajdują się budynki przeznaczone dla psów, natomiast w trzeciej linii umieściliśmy budynek magazynowo-gospodarczy, ptaszarnię i budynek kwarantanny dla psów. Układ budynków przeznaczonych dla zwierząt ma na celu ograniczenie ich stresu związanego z pobytem w schronisku, a także co za tym idzie uciążliwości schroniska dla otoczenia, głównie w postaci hałasu.

Biorąc pod uwagę lokalizację projektowanego terenu w otoczeniu leśnym, zaproponowaliśmy architekturę oszczędną, o kameralnej skali, opartą na relacji z zielenią i naturalnych materiałach. Budynki widoczne od strony drogi zaprojektowano jako jednolite bryły połyskujące w głębi lasu – dach kryty blachą w kolorze antracytowym przechodzącą na elewacje, z okładzinami drewnianymi na ścianach szczytowych i strefą wejściową zaakcentowaną drewnianą pergolą; w mniej eksponowanych miejscach elewacja wykończona tynkiem. Hol wejściowy budynku głównego jest przeszkloną przestrzenią, otwierającą się na las wewnątrz i na zewnątrz schroniska. Budynki dla zwierząt są maksymalnie proste – dach kryty blachą, elewacje wykończone tynkiem. Wszystkie budynki są parterowe, co ułatwi funkcjonowanie schroniska i obniży koszty realizacji.

Budynki zaprojektowaliśmy w konstrukcji szkieletowej modułowej, opartej na belkach drewnianych. Zaproponowaliśmy ekologiczne rozwiązania instalacyjne oraz wykorzystanie odnawialnych źródeł energii celem zapewnienia wysokiej efektywności energetycznej i niskich kosztów eksploatacji budynków.





*LAB COOKIES

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

akceptuj